Uzun Vade Temettü Yatırımcılığının Temel Taşları Nedir?


Bu yazımda sizlere bana en çok soru olarak gelen uzun vade temettü yatırımcılığının kriterlerinin bana göre nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Kendimce belirlediğim 6 adet ana başlık ve bunların bazılarının alt kırılımları mevcut. Haydi hep beraber bunları inceleyelim;


📌Hedef

Kısa vade al sat yaparak başınızdan birçok kötü olay geçtiyse veya borsa da yatırım yapmadan önce doğru araştırmalar yaptıysanız muhtemelen uzun vade yatırım yapmaya karar vermişsiniz demektir. Öncelikle gerçekten bu uzun soluklu sabır isteyen zorlu yolda yatırım yapmaya karar verdiyseniz hayırlı olsun demek isterim. Benim de bu yolda en ufak bir katkım olmuşsa ne mutlu bana. Sözü fazla uzatmadan uzun vade yatırımın en temel taşı olan hedefimize dönmek istiyorum. Nedir bu hedef?

Bu hedefimiz bizi başarıyla ulaştıracak olan en temel unsurdur. Hedefsiz bir şekilde oluşturulacak olan plan ve strateji en kısa zamanda çökecektir. Bu sebeple kendinize verdiğiniz sözler ve bağlı kalacağınız kurallar sizi hedefinize sımsıkıya bağlayacaktır.
Borsa da uzun vade bir yatırım yapmaya karar kıldıysanız, kendinize bir hedef belirleme vakti geldi demektir. Ve sırasıyla aşağıdaki soruları kendinize sorun;
  1. Ne için ve hangi amaçla yatırım yapıyorum?
  2. Ne kadar süreli bir yatırım planlıyorum?
  3. Hedefime ulaştığımda yer şeyi satacak mıyım?
Şimdi bu sorulara değinmek istiyorum.

💡Ne için ve hangi amaçla yatırım yapmak istediğiniz çok önemli. Örnek vermek gerekirse ben 26 yıl sonraki emekliliğimde sadece bir emekli maaşına bağlı kalmamak için şimdiden temettü emekliliği hedefim için yatırım yapıyorum. 26 yıl sonra emekli olduğumda sadece emekli maaşı ile yaşamamak ve kendime bir pasif gelir elde etmek için mevcut hayatımdan tasarruflar yaparak geleceğime yatırım yapıyorum.

Sizler de bu şekilde düşünebilir veya başka bir örnek olarak yeni doğmuş bir çocuğunuza her ay kenara atabileceğiniz 100, 200₺ vb. gibi cüzi miktarlar ile üniversite hayatına gelene kadar her yıl düzenli kar payı alabileceği büyük bir servet hazırlayabilirsiniz. Bunlar tamamen sizin ne için ve hangi amaçla hedef koyduğunuza bağlı. Önemli olan mutlaka bir hedefiniz olması.


💡 Yaptığınız yatırımların süresi de bir o kadar önemli. Artık kendinize veya çevrenize şu kadar miktar birikmişim var 3-4 aylığına nereye yatırsam da parayı ikiye katlasam gibi sorular sormayı bırakmalısınız. Bu sorunun cevabını net bir şekilde kimse veremez. Veren var ise de büyük bir sorumluluk topuna girmiş demektir. Bu kadar kısa sürede bu katlamayı yapabilecek bir yatırım çok risklidir ve aynı şekilde paranızı yarı yarıya da azaltabilir. Çok çok şanslıysanız belki birkaç kereliğine bir şeyler kazanabilirsiniz ancak bir sonraki hareketlerinizde şans yanınızda olmayabilir ve aldığınızda hepsini vermeniz kaçınılmaz olacaktır.

Bu sebeple yatırımın uzun olanını tercih etmenizi öneriyorum. Böylelikle yıllar geçtikçe aldığınız bileşik faizin değerlenmesi her şeyin üzerinde olacaktır. Önemli olan zamandır. Zaman ne kadar çok ilerlerse yatırımlarınız o kadar değerlenecektir. Bu konu hakkında Warren Buffet’ ın çok güzel bir sözü var; “Onu sonsuza kadar elinizde tutacakmış gibi alın” der. Ben de tam böyle düşünüyorum. 26 yıllık bir hedefim var fakat 26 yıl sonra hisselerimi tabii ki de satmayacağım. Emekli olduğum için temettülerinin bir kısmını ihtiyaçlarıma ayırıp bir kısmı ile ortaklığımı büyütmeye devam edeceğim. Benden sonra ise bu görevi Allah nasip ederse çocuklarım devralacak ve onlara da öğrettiğim şekilde bu yolda ilerleyecekler.

Sizler de bu uzun vade yatırım süresini belirleme konusunda özgürsünüz ancak Warren Buffet’ a ait olan başka bir sözü de hatırlatmak isterim. “Eğer bir hisseyi 10 sene tutmayı düşünmüyorsanız, 10 dakika bile tutmayı aklınızdan geçirmeyin.”

💡Hedeflerinize ulaştığınızda yer şeyinizi satıp ya da satmamak tamamen size kalmış. Hedefinize ulaştığınızda temettülerin tadını çıkartabilir bir sonraki sene daha fazlası için bir kısmını tekrar yatırama yönlendirebilirsiniz. Çünkü onca yıl yaptığınız birikimleri bir kerede satacağınıza ve artık temettüden yoksun bir hayat süreceğinize pek ihtimal vermiyorum ancak ben olsam bu portföyü komple yok etmem ve kendimden sonrakilere aileme bırakacak bir miras olarak görürdüm.


📌Plan & Strateji

Hedefiniz belirlediniz şimdi sıra planınızı ve stratejilerinizi belirlemeye geldi. Nasıl tatile giderken hangi yoldan gideceğinize, nerede durup nerede yemek yiyeceğinize karar veriyorsanız uzun vade yatırım yaparken de mutlaka ve mutlaka nerede ne yapacağınızı bildiğiniz bir plan ve stratejiniz olmalıdır.

Benim planım; aylık düzenli hisse alım yapmak, kenara bir miktar nakit ayırmak ve hiçbir hissemi 1 adet dahi olsa satmadan sadece alımlar yaparak temettü emekliliğine yatırım yapmaktır. Ayırdığım nakit paramı borsanın ciddi düşüşlerinde veya portföyümde olan bir hissenin ciddi değer kaybettiği zamanlarda kullanıyorum. Kendime koyduğum plan ve strateji beni hedefime bağlıyor ve yanlışlar yapmamın önüne geçiyor.


Malum borsamız çok oynak. Siyasi birisinin ayağı takılıp düşse borsa etkileniyor. Yabancının hareketleri borsamızda ciddi etkiler yaratabiliyor. Bu etkenlerden ötürü endeks de ralli modu olabileceği gibi ciddi düşüşlerinin de olabileceği aşikâr. Bu sebeple bir plan ve strateji bağlı kalırsanız bu düşüşlerde veya çıkışlarda panik yapmaz nerede ne yapacağınıza önceden karar verdiğiniz için sakin kalır doğru kararlar alırsınız.



📌Portföy Oluşturma (Hisse Belirleme)
Uzun vade yatırım için hedefimiz hazır, strateji ve planımızı da yaptık. Sıra geldi bu yolda ilerleyeceğimiz şirketlere. Uzun yıllar sonunda emeğimizin yok oluşunu görmek istemiyorsak doğru hisseler ile yola çıkmamız büyük önem taşıyor. Peki, nedir bu doğru hisseler ve bunları nasıl belirleyeceğiz? Ben kendime göre aşağıdaki sıralamayı kullanıyorum. Sırasıyla eleyerek kalan hisseler içerisinden seçimleri yapıyorum. Sizler bu kritlerlere kendinize göre eklemler veya çıkartmalar yapabilirsiniz.

Nedir bu kriterler hep beraber göz atalım;

1- 💡Düzenli Temettü Dağıtan Yatırımcı Dostu Şirketler
Amacımız zaten temettü yatırımı ise en başa bu filtreyi koyarak temettü vermeyen şirketleri eleyerek işe başlayalım. Geriye zaten maalesef çok bir şirket kalmıyor. Bunların içerisinden de düzenli temettü veren şirketleri seçmemiz lazım. Ben gelende son 10 yılda minimum 8-9 kere temettü vermiş olmalarına dikkat ediyorum. Çünkü ilerde emekli olduğumda pasif temettü gelirim de büyük bir kayıp olmasını istemem.

2- 💡Temettü Verimini Artırma Eğilimi Olan Şirketler
Düzenli temettü veren şirketleri belirledikten sonra bu şirketlerin temettü verimlerini her sene düzenli artırıp artırmadıklarını incelememiz önemli. Malum hayat pahalılaşıyor sürekli geri giden bir temettü gelirini kimse istemez. Bu sebeple mümkün oldukça hisse başı ödediği temettü miktarını her yıl artıran şirketleri tercih edin. Bu filtremizi de çalıştırdıktan sonra elimizdeki şirketleri yarı yarıya azaltmış olduk. Bir sonraki filtremize devam edelim.

3- 💡Şirket Sahibi
Benim için olmazsa olmaz en önemli şey gerçek hayatta ortaklık kurmak istemeyeceğim birisinin şirketine yatırım yapmaktır. Şeffaflık ve yatırımcı dostu şirket sahipleri benim için değerlidir. Bu sebeple belli başlı köklü ailelerin veya kurumların şirketlerini tercih ediyorum. Hükümet eliyle bir yerlerde olan veya yönetiminde hükümet parmağı ağır basan şirketleri değil de, hangi hükümet gelirse gelsin hayatını sürdürebilmiş hisselerden yana tercihlerim kullanıyorum.

4- 💡Kurumsal Yapı & Şeffaflık
Geriye kalan şirketler içerisinde kurumsal yapıya ve yatırımcıyı doğru bilgilendirme, mali tablolarda şeffaf ve dürüst olma gibi konulara dikkat ediyorum. Ben katakulli hareketleri yapmayacak şirketlerden yanayım.

5- 💡Geçmişi Güçlü ve Geleceği Parlak
Yukarıdaki 4 filtreyi de kullandık ve geriye az bir şey kalan şirketler içerisinden uzun yıllar sonra bile gücüne güç katabilecek, teknolojiyi ve trendi takip eden, sektöründe lider veya lider olma arzusu taşıyan sektörleri seçerek yolumuza devam edeceğiz. Burası artık sizin hayal gücünüze ve öngörünüze kalmış.

6- 💡Temel Analiz
Geleceği parlak şirketlerimizi de belirledikten sonra bu şirketlerin temel analizinin yapılması önemlidir. Benim için bir şirket lafla değil icraatı ile değerini göstermesi gerekir. Şahsen geçmişi olmayıp geleceği satın almayı anlatan şirketleri sevmem. Belli başlı karlılık gösteren, hisse başı karı yüksek olan, cari oranı, özsermaye karlılığı pozitif olan, EBITDA ve EBITDA marjı yıllar geçtikte artan ve buna benzer rasyoları güzel olan şirketleri tercih ederim.

7- 💡Çeşitlilik
Bu adıma geldiğinizde hepsi portföyünüze direkt aday olabilecek birkaç şirket içerisinden ve mümkünse farklı sektörlerden seçim yapma zamanınız gelmiş demektir. Uzun yıllar mutlu bir şekilde taşıyabileceğiniz çok abartmadan birkaç adet şirket seçerek sepet yapmanız kar ve zararı dengeli şekilde dağıtacaktır.

Tüm filtreleri kullandık ve böylece portföyünüzü oluşturmuş olduk. Sıra geldi son üç adıma. Bu portföyünüzü hedefinize ulaştırmak için bağlı kalacağınız plan ve stratejinizi uzun yıllar boyunca sürdürmek için sıkı bir disipline, sinir ve stresten arındırılmış bir psikolojiye ve taş çatlatan bir sabır göstermeye ihtiyacınız var demektir.



📌Disiplin

Hedefinize ulaşmanız için kesinlikle bir disipline bağlı olmalısınız. Başarının en temelinde her zaman disiplin yatar. Kendimden örnek vermek gerekirse portföyüm de bir hisse gün içinde +%15 yapsa da satmam, -%15 yapsa da satmam. Çünkü ben bu yola hiçbir hissemi satmayacağım diyerek yola çıktım. Nasıl ki belirli kriterlerden eleyerek seçtiğimiz şirketlerin sahibi gün içinde eksi veya artı harekete göre hissesini satmıyorsa bende satmam. Bu benim en büyük disiplinim.

Ayrıca, portföyünüze değer katacak en büyük disiplin aldığınız temettüler ile şirket ortaklığınızı tekrar artırmaktır. Bu sizin en büyük hazineniz bunu sakın unutmayın. Hedefe ulaşana kadar temettülerinizin bir damlasına dahi dokunmayın ki 10-15 sene sonra bunun meyvelerini toplayabilesiniz. Eğer aldığınız her temettüyü yer ve içeri geri göndermezseniz o portföyden ciddi bir performansı eksik etmiş olacaksınız demektir. İlk seneler alacağınız ufak temettüleri aynen kümese göndermekten ziyade, 15 sene sonra da alacağınız yüklü bir temettüye hiç dokunmadan aynen kümese geri gönderip ortaklığınızı büyütme performansı gösterebiliyorsanız işte siz disipline bağlı gerçek bir yatırımcı olmuşsunuz demektir.




📌Psikoloji

Endeksin ve hisselerin sert düşüş ve çıkışlarına psikolojinizi önceden hazırlamalısınız. Yandık bittik kül olduk demeyeceğiz çünkü düşüşleri fırsata çevireceğimiz bir plan ve stratejimizi çok önceden belirlemiştik. Bunlar bizim sigortalarımız. Bu sebeple herkesin ne yapacağız ya, endeksi ne hale getirdiler ya dediği yerde bizler sabırsızların, plansız ve stratejisiz olanların mallarını toplayacağız. Yani Warren Buffet’ ın dediği gibi başkalarının korktuğu yerde bizler aç olacağız ve stratejilerimizi ortaya koyacağız. Maliyetlerimiz düşecek ve bir süre sonra zaten ne dert ne tasanız olacak. Uzun vadeci yatırımcı olarak hiçbir sert iniş sizi üzemeyeceği gibi çıkışlardan nefret ettiğiniz günler bile olacak.

📌Sabır

Portföyünüz ilk yıllarda kağnı gibi performans gösterse de 5-10-20 sene sonra bambaşka bir yere gelecektir. Sabrın sonu selamettir demişler. Biz de bu laftan yola çıkarak hedeflerimize ulaşıp meyvelerimizi toplayana kadar taşı çatlatan bir sabır göstermemiz gerekiyor. Sabreden derviş muradına ermiş.

Umarım siz de bu yazımı sabrederek okumuşsunuzdur. Ve sizlerde en ufak bir bilgi kıvılcımı yaratabildiysem ne mutlu bana.             


Temettü Robotu

6 yorum:

  1. Sizce tek bir güclü hisse ile bu yola çıkılabilir mi?Yoksa illaki 3-5 hissemi olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz siz olun sadece tek bir hisseye bağlı kalmayın, sanayi tekstil gıda teknoloji gibi değişik sektörlerden en az 5 en fazla 10 hisse makuldur benim fikrim

      Sil
  2. #temettü hakkında güzel bir video.Tuncay Turşucu'nun anlatımıyla #temettüemekliliği. Uzun vade yatırımın şifreleri.İzlemenizi tavsiye ederim

    https://www.youtube.com/watch?v=sg6uYMhjKbo

    YanıtlaSil
  3. Ben bu yatırım metodunu yaklaşık 9-10 senedir uyguluyorum. İzin varsa birkaç gözlemimi paylaşmak istiyorum.

    1-Bazı temettü hisseleri belli bir zirveye ulaştıktan sonra çok hantallaşıyor. Yaşınız genç ise (ben şuan 36 yaşındayım ve bu yola 27-28 yaşında girmiştim) portföyün bir kısmına çok hızlı büyüme potansiyeli olan ama temettü vermeyen hisselerde eklenebilir.
    2-Mesela Aselsan ve THY gibi hisseler pek temettü hissesi olarak bilinmese de son 3-5 yılda çok iyi yükselişler sergiledi. THY'yi 3 TL, Aselsan'ı da 5 TL mertebelerinden çokta eski olmayan tarihlerde almıştım. Bu hisseler kafamda planladığım değerlere vardıklarında veya ben artık emekli olmaya karar verdiğimde, bunları satarak temettü verecek başka hisselere ekleme yapabilirim. Veya kimbilir belki 10-15 sene sonra bu hisselerde temettü vermeye başlayabilir :)
    3-Mutlaka sektör ve Holding dağılımını iyi yapın. Başta acemice başladığım bu süreçte sonradan farkettim ki tüm ana temettü hisselerim KOÇ grubuna ait. Allah göstermesin bu gruba bir şey olursa, tüm yatırım planlarım sekteye uğrayabilir.

    Saygılar

    YanıtlaSil
  4. peki hocam ben daha 25 yaşındayım nakit 2 bin tl ile borsada işlem yapmaktayım. birikimlerimi üzerine ekliyorum sürekli. 2000 tl cüzi bir miktar ama hadi portföyünüzü genisletin dediniz ya pel fazla genisletemem. nasıl bir yol önerirsiniz? . teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  5. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:


    Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

📉 XU100 USD Bazlı Haftalık Grafik - 28.03.2018

📉 XU100 USD Bazlı Haftalık Grafik  Endeks, 26.03.2018 tarihinde paylaşmış olduğum XU100 USD Bazlı haftalık grafikte 200HO sınırlarında dol...

Popüler Yayınlar