Portföyüm


Mevcut portföyümü ve takip listemi aşağıdaki görselde inceleyebilirsiniz. Portföyümü oluştururken bir çok detaya dikkat ettim. Şirketlerin bilançolarını geriye dönük bol bol inceledim, yaptıkları yatırımları veya ileride yapacakları yatırımları ve kar payı dağıtımlarını elimden geldiğince analiz etmeye çalıştım. Tabii ki de sadece bunlar bir şirkete yatırım yapmak için yeterli değil. 

Gelelim bir şirkete yatırım yapmadan önce şirketin daha nelerine göz attığıma;
  • Sahibine, Vizyon & Misyonuna
    Bir şirketin sahibine duyacağım güven benim için olmazsa olmazların başında gelir. Gerçek hayatta kesinlikle ortaklık kurmam dediğim kimsenin firmasına ortak olmadım. Aynı zamanda yatırım yapacağınız firmanın yeniliklere açık, kendisini sürekli geliştiren ve çağa ayak uyduran bir vizyona sahip olmasını beklerim.
  • Kurumsal & Şeffaf Yapısına
    Lafta değil icraatta kurumsal olan firmaları tercih ederim. Yatırımcısına değer veren onlara gerekli şeffaflığı göstererek hile hurda yapmadan bilançolarını açıklayan ve karlarını yatırımcılarıyla paylaşan şirketleri tercih ederim.
  • Ne iş Yaptığına
    Yatırım yaptığınız firma ne iş yapıyor? Bu çok önemli bir detay benim için. Şirketin yaptığı işin gelecekteki sürdürülebilirliği nedir? Çünkü ben 20-25 yıl sonrasına yatırımlarımı yapıyorum. Yatırım yaptığım şirketin gözlerimin önünde yok olup gitmesini istemem. Bu sebeple gelecekte de var olacağına inandığım işlere yatırım yapıyorum. 
  • Ortaklık ve Halk Arz Yapısı
    Yukarıda belirttiğim gibi şirket sahibi önemli olduğu kadar ortaklık yapısı da önemli benim için. Ortakların içerisinde ne olduğu belirsiz şirket ve insanlar görürsem uzak dururum. Halka arzının ise şirket borcu kapatmak için olmasından ziyade gerçekten kurumsallaşma adına yapılmasını tabii ki de tercih ederim.
  • Uluslararası İlişkileri
    Yatırım yaptığım şirketin sadece yurt içinde değil, yurt dışında da satışlarını arttırarak devam etmesini isterim. Yurt dışı ağı geniş olan bir çok ülkeye ihracat yapan firmaları tercih ederim.
  • Yabancı Oranı
    Birçok kişinin de bildiği gibi yatırım yaptığınız şirketin yabancı oranı ne kadar çoksa o hisse o kadar çabuk değerini bulur.
  • Finansal Raporları (Ör. EBITDA)
    Yatırım yapılacak firmanın finansal raporlarını iyi analiz etmelisiniz. Satışların artarken karının da artıyor olması, uzun ve kısa vadeli borçlarının durumu, dövize karşı duyarlılığı, hisse kazanç oranı vb. bir çok şey yazılabilir. Hepsini analiz ettikten sonra büyüyen mi küçülen bir şirket mi olduğuna karar verdikten sonra yatırımlarımı yaparım.
  • Sektörel Gücü
    Çağa ayak uydurabilmiş, tüm gelişmeleri yakından takip eden sektöründe lider veya lider adayı firmaları tercih ederim. Olası bir olumsuzlukta da dahi en kısa yoldan düzlüğü çıkartacak firmalardır bunlar.



1 yorum:

  1. Selam, ben yabancı borsadaki hisselerede yatırım yapmak istiyorum fon şeklinde, ne kadar yabancı ne kadar yerli olmalı? Mesela %25 abd, %25 Avrupa, %25 Türkiye(temettü veren 10 şirket) sizce nasıl olur?

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

📉 XU100 USD Bazlı Haftalık Grafik - 28.03.2018

📉 XU100 USD Bazlı Haftalık Grafik  Endeks, 26.03.2018 tarihinde paylaşmış olduğum XU100 USD Bazlı haftalık grafikte 200HO sınırlarında dol...

Popüler Yayınlar